Derfor er søvn så vigtigt
Hvorfor er søvn vigtigt?
Vi ved det jo godt. Vi ved, at søvn er en af de vigtigste faktorer for vores helbred. Søvnen sørger for, at vi er friske og veludhvilede, så vi er bedre rustet til at tackle hverdagens strabadser. Søvnunderskud kan medføre overvægt, depression og diabetes. I den moderne verden, hvor et stigende antal mennesker oplever disse udfordringer, er det derfor særligt vigtigt at prioritere en ordentlig søvn.
Vi har hørt det hele før. Og vi har også oplevet det på egen krop. Vi har oplevet, at når vi går imod eksperternes råd om at sove cirka otte timer hver nat, så vil vi hurtigt føle os trætte og uoplagte dagen derpå.
Der er selvfølgelig ingen, der tager alvorlig skade af en enkelt nat med dårlig søvn, men problemet opstår, hvis det bliver et generelt problem. Hvis det bliver en dårlig vane. Og de kan være så pokkers svære at komme af med, de dårlige vaner, også når det gælder søvn.
Du er måske stødt på udtrykket “nudging”. Nudging kan i al sin enkelthed forstås som en tilgang til at få mennesker til at handle på bestemte måder, uden at man er belærende. Med andre ord kan det at nudge altså ses som at få et kærligt puf i en rigtig retning (Andersen, Nudging, 2019).
Når man bliver udsat for nudging, bliver man altså hjulpet til at foretage valg, som er gode for én, eller som på anden vis gavner én, og det kan man også benytte sig af i forbindelse med søvnvaner.
I denne artikel kan du blive klogere på alt det med søvnens påvirkning og effekt og hvor afgørende den kan være for dit helbred. Få desuden gode råd til, hvordan du ved hjælp af nudging med enkle teknikker kan afhjælpe dine ærgerlige søvnvaner.
Koncentration og produktivitet
Undersøgelser har vist, at søvn er utrolig vigtigt for flere forskellige aspekter af hjernen. Hjernen fungerer bedst, når den har hvilet om natten.
I løbet af natten restituerer hjernen nemlig, så den kan blive klar til en ny dag med ny energi. Men får hjernen ikke den nødvendige søvn, kan det gå ud over din koncentration og produktivitet.
Vi kender nok alle sammen til den træls situation, hvor man møder ind på arbejde efter en nat uden meget søvn. Det bliver sværere at holde koncentrationen på opgaverne foran dig, og du kommer hurtigt til at fortabe dig i dine tanker. Men hvad stiller man op, når man netop ikke lige formår at indsamle de gyldne otte timer i streg hver nat?
For at kunne ændre sin adfærd, må man først forstå, hvad der ligger til grund for den. Stil dig selv spørgsmålene: Hvad udspringer dine dårlige søvnvaner af? Hvorfor lykkes du eksempelvis ikke med at komme i seng til tiden, og hvad kan du gøre for at ændre det?
Søvnunderskud øger risikoen for vægtforøgelse
Når din krop ikke er veludhvilet, søger den efter nye måder at opnå energi på. Det kan ske gennem eksempelvis alt for mange kopper kaffe eller sukkerholdig mad, der giver hurtig energi til kroppen. Vi ved jo godt, at det er et quick fix, og at det ikke er sundt for kroppen.
Den hurtige energi forsvinder nemlig lige så hurtigt igen, som den er kommet, og så vil du sikkert blive fristet til at gentage med flere kopper kaffe og mere sukker, hvilket kan være med til at øge vægten.
Hvis du kan nikke genkendende til en situation som denne, og du ønsker at ændre vanen, er der heldigvis flere nudging-tiltag at gå i krig med. Kig eksempelvis på, hvor let tilgængelig kaffen og/eller snacks og sukkerholdig mad er i løbet af din dag. Hvordan er din rutine? Hvis det hvide brød står fremme på skærebrættet på bordet, og slikskabet åbnes i øjenhøjde, vil der ganske tænkeligt være en mærkbar større sandsynlighed for, at du falder i.
Skal du derimod kravle op på køkkenbordet og lede i bagerste skab efter de søde sager, vil der måske være en større tendens til at opgive projektet enten på forhånd eller undervejs. Bedre spisevaner er jo som bekendt et bedre fundament for god søvn.
Har du svært ved selv at tage styringen, og bor du sammen med nogen, kan du med fordel spørge om hjælp til rene linjer i køkkenet og moralsk opbakning til projektet.
Motion som parameter
Der er heldigvis flere parametre at skrue på. Søvnunderskud kan jo desværre også øge risikoen for vægtforøgelse, idet det mindsker dit overskud i hverdagen. På den måde kan mennesker, der er i søvnunderskud, opleve mindre overskud til at dyrke motion.
Mangel på motion er en af hovedårsagerne til vægtforøgelse, og det kan være enormt svært at trække sig selv ned i fitnesscentret, hvis hjernen og kroppen er i underskud. Derfor er søvn vigtigt for at mindske risikoen for overvægt og et dårligt helbred. Det hele hænger unægteligt sammen.
Uden at gå for meget i detaljer med hunderedevis af gode grunde til, hvorfor man bør dyrke motion, er det værd at fremhæve, at motion, spisevaner og søvnvaner tilsammen unægteligt udgør en kæmpe betydning for din samlede mængde velvære.
Råd til vaneændring
Her kan du - ved blot at skrue på få knapper - hurtigt mærke forskel, hvis du prioriterer anderledes og omlægger vaner; eksempelvis ved at tilføje en daglig aftengåtur til din rutine, eller hvad du nu finder glæde i af bevægelse. Om ikke andet kan det være værd at forsøge sig med noget andet, hvis man oplever, at søvnen er negativt påvirket.
Hvis du har behov for et kærligt skub, findes der et hav af fællesskaber, der har motion som omdrejningspunkt. Mange oplever nudging i forbindelse med at være en del af et fællesskab.
Hvis alle de andre på cykelholdet eksempelvis gerne vil tilføje en ekstra tur søndag morgen, kan det med lethed påvirke både motionsniveau, livsglæde og søvn, da du så måske er tilbøjelig til at hoppe tidligere i seng for at være frisk til søndagens cykeltur, som både stiller socialt behov og øger mængden af motion, du får dyrket.
Når kroppen har været på arbejde og er blevet træt, sover vi bedre, og når vi har sovet godt, er kroppen fuldt opladet og klar på dagens udfordringer.
Søvnunderskud kan medføre alvorlige sygdomme
Ja, det er rigtigt, at søvnunderskud kan medføre sygdomme af sådanne slags, man helst ikke vil bede om. Men husk igen på, at det ikke sker over en kortvarig periode.
At få bedre søvn er ofte et tilvalg. Noget, vi skal være opmærksomme på at prioritere, fordi livet bliver levet. Og i livet sker der så meget, at det er let at blive distraheret. Let at få travlt. Let at drømme om oplevelser, hvor man vil have det hele med; koste hvad det vil - også nattesøvnen. Men over tid kan kroppen altså sige fra under for meget pres.
Forskning viser, at søvnunderskud kan medføre flere alvorlige sygdomme såsom hjerteanfald, diabetes, nedsat immunforsvar og andre følgesygdomme (Hildebrandt, 2009).
Undersøgelser viser, at mennesker, der både sover længere og bedre, har mindre risiko for at blive ramt af en hjertesygdom. Udover hjertesygdomme øger søvnunderskud eksempelvis også risikoen for type 2-diabetes, fordi søvnunderskud påvirker vores blodsukker. Når vi ikke sover tæt på det optimale, øger vi altså risikoen for type 2-diabetes (Hildebrandt, 2009).
Type 2-diabetes såvel som hjertesygdomme kan i nogle tilfælde være meget alvorlige, og derfor er det vigtigt at mindske risikoen for deres opståen ved at få prioriteret søvnen. Og lige netop disse facts er måske nogle af de bedste grunde til at prioritere god søvn, for det er så vigtigt, at vi giver os selv de bedst mulige forudsætninger for et dejligt, beriget og langt liv.
Hvad kan du selv gøre?
Oplever du, at det er svært at prioritere nok søvn, eller er der andre grunde til, at du ikke sover nok, kan ovenstående facts måske virke som en slags motivator. Bliver de svære at huske dig selv på dagligt, kan du med fordel printe teksten ud og lægge et strategisk sted i dit soveværelse, eksempelvis ved din computer, hvis det er den, der ofte sluger alle nattens timer.
Virker det ikke, kan et andet godt råd være at lave en påmindelse på din telefon, som hver dag minder dig om, hvorfor søvn er så vigtigt for dig. Whatever works, så længe du bliver husket på, at du har brug for et kærligt puf i den rigtige retning. Husk, at det at etablere nye vaner tager tid.
Bekæmp stress og depression
Ud over fysiske sygdomme som hjerteanfald og diabetes kan søvnunderskud også give andre, psykiske symptomer. Mennesker, der lider af generelt søvnunderskud, kan opleve at blive påvirket mentalt, eksempelvis ved at opleve stress eller depression.
At have stress eller depression kan opleves som værende en alvorlig tilstand, som kan være utrolig svær at kæmpe sig ud af. I kampen mod stress og depression er søvn en utrolig vigtig spiller. Det er derfor vigtigt at sætte hjælp ind, hvor det er muligt.
Mærker man symptomer på stress eller depression, kan det blandt andet skyldes søvnunderskud, og selvom søvnunderskud ikke nødvendigvis står alene som direkte årsag til den mentale påvirkning, er god søvn stadig en væsentlig faktor i kampen om at få det godt igen.
Ræk ud efter hjælp
Oplever man, at man har søvnmangel, og at man er mentalt påvirket i humør og tanker, kan der være en enorm styrke i at stå frem og stå ved, at man har nogle særlige eller ekstra behov for søvn i en given periode.
Er man tydelig i sine behov, eller tydelig omkring at man ønsker at ændre ens nuværende vaner, vil ens omgivelser både have en større opmærksomhed på det og dermed også have bedre forudsætninger for at hjælpe en på vej til at opnå de (måske nye) mål, man har sat sig.
Tør man række ud og eksempelvis sige højt, at man har brug for at gå tidligt i seng, stå senere op eller at tage en middagslur, for at dagen kan hænge sammen, er man godt på vej; også selvom det måske kan føles som om, det går ud over en partner, samlever eller anden nær relation.
Det er vigtigt at hjælpe sig selv, før man kan hjælpe andre, også når det kommer til at få rettet op på sit søvnunderskud. Hvis man har svært ved at få en ordentlig nattesøvn, kan man med fordel kontakte sin læge og søge hjælp og viden i forhold til problemet, og få lagt en god plan for, hvordan man kan lykkes med en bedre søvn.
Den helt rigtige seng
Vi er nu blevet klogere på, at der findes mange parametre, der spiller ind i forhold til din nattesøvn. Et andet, ganske væsentligt parameter er, om din seng passer til dig.
Er sengen for hård, kan du opleve ukorrekt trykaflastning, hvor du for eksempel kan vågne op og have ondt i skulderen eller hoften, fordi din krop natten igennem ikke er blevet aflastet korrekt.
Er sengen derimod for blød, opnår du heller ikke den korrekte trykaflastning. Sengen kan med andre ord ikke tilpasse sig dine behov. Her kan udfordringen være, at du for eksempel oplever en følelse af, at lænden “falder sammen” og ikke har nok støtte, så det føles som om, du svømmer rundt i madrassen.
En topmadras er ikke bare en topmadras
Din søvn kan ydermere blive påvirket af dit valg (eller fravalg) af topmadras. En topmadras kan ses som et blødt indslag til sengen, som tilføjer et ekstra lag af komfort.
Vælger du modellen, der hedder wonderpur, får du en topmadras med memoryskum, som former sig efter kroppen og holder på varmen. Denne model giver en smule mere støtte end latex-modellen. Går du derimod med en latex, synker du ikke helt så meget ned i madrassen, som ligeledes i højere grad afgiver varmen.
Selvforkælelse kommer i mange former og er helt individuel. For eksempel kan det være fantastisk for den ene part at sove superfast, mens den anden part får langt bedre søvn, hvis de synker helt ned i madrassen.
Heldigvis produceres alle sengene hos Sengetid fra bunden på baggrund af dine personlige præferencer. Vælger man en dobbeltseng, er det selvfølgelig også muligt at vælge to forskellige fastheder, hvis det foretrækkes. Ingen fortjener at gå på kompromis med deres nattesøvn.
Forskellige sengetyper
Hos Sengetid har vi selvfølgelig forskellige sengetyper, da det er meget forskelligt, hvad folk foretrækker. Er du for eksempel til et helt enkelt, roligt look, er boxsengen at foretrække. Går du mere op i volumen og ekstra komfort, kan du med fordel vælge en kontinentalseng, der har et ekstra komfortlag. Er du livsnyder til fingerspidserne, kan det være, elevationssengen er den helt rigtige for dig, så du kan smække benene op under en god film.
Læs mere om vores forskellige sengetyper her:
Opsummering
Opsummeret er en god nats søvn ikke bare noget, man oplever at have fået det dejligt af, når man slår øjnene op frisk og veludhvilet. Der spiller også en lang række af andre faktorer ind, som gør søvn så forbandet vigtig. Og vi ved godt, at det kan være svært at få prioriteret i en travl hverdag, hvor titusind bolde skal jongleres.
Vi ved også, at man ikke altid kan lykkes med at nå de otte timer, for livet sker. Men kommer livet lidt for ofte i vejen for den gode nats søvn, er der altså hjælp at hente, lige fra statements til simple teknikker.
Vi ved alle, at alt i bund og grund handler om prioriteringer, og det kan nogle gange være rart at blive husket på, når hverdagen buldrer afsted.
Og vi ved, at det har en stor betydning, at du sover korrekt i en god seng, som passer til lige netop dine behov, så du giver dig selv og din krop de bedste forudsætninger for en god nats søvn.
Ovenstående grunde kan forhåbentligt være inspiration til at få prioriteret søvnen, som er så vigtig for, at vi mennesker fungerer. Sov godt. Og længe.
Har du spørgsmål til ovenstående eller behov for vejledning, så tøv ikke med at kontakte os på hej@sengetid.dk, via vores chat på vores hjemmeside eller på telefon 70 60 55 53 på hverdage mellem 9 og 20 og i weekender mellem 10 og 16.